Velikonoce jsou svátky jara a i tohoto období se týká většina tradic, které se na Velikonoce dělají. Velikonočními svátky a oslavami jsou protkané barvami, svěžími chutěmi a lidovými tradicemi. Jak je oslavit tak abyste si je užili? Pokud nejste příznivci velikonočního šmekustra, který se dělá na Velikonoční pondělí, pak ji směle ignorujte a vyražte spíše někam do přírody.
Chutě jara
Jaro je především o čerstvosti, mladém mase a zelené barvě. Jaké jsou tradiční pokrmy na Velikonoce? Ve většině českých domácností se dělá beránek, jehož tradice vychází právě z křesťanského pojetí Velikonoc – beránek představuje Ježíše Krista a jeho oběť. Beránka můžete upéct sladkého ale i třeba slaného jako nádivku. Ta je dalším tradičním pokrmem v tento svátek. Další chuťovkou, která nesmí chybět na vašem stole je mazanec. Mazanec je hodně tučné a chutné kynuté těsto upečené jako bochník. Na mazanec se vyřezává nahoru kříž, což je další křesťanská tradice.
Samozřejmě je na vás, co si na Velikonoce připravíte, ale pokud se vám to nepříčí, pak se klidně pusťte do mladého masa. Jehněčí je další Velikonoční specialitou.
Tradice
Velikonoční tradice jsou rozmanité a mění se často kraj od kraje. Asi nejslavnější u nás v České republice je takzvaný pomlázka, který je v pondělí dopoledne a mladí chlapci chodí od domu k domu a pomlázkou šlehají ženy a dívky. Tato tradice by měla ženám přinést především svěžest a mládí do dalšího roku. Ženy a dívky odměňují hodovníky kraslicemi, které si pro ně připravili. Kraslice můžete barvit jak přírodními prostředky, tak i chemickými potravinovými barvami.
Další velkou tradicí u nás je takzvané klepání/řehtání. Od čtvrtka do soboty chodí kluci (a někdy i dívky) po vesnici a nahrazují zvony, které dle pověsti odletěly do Říma. V sobotu dopoledne již chodí po vesnici a koledují o sladkosti, vajíčka nebo v dnešní době peníze.